18 mm furu kryssfinér, 15 mm foliert kryssfinér, lim og 98 skruer.
viktig
hvilken høyde er riktig for deg?
materialer: 19x120 mm gran, 36x98 mm gran, 36x148 mm gran, dreibare hjul, skruer og beis.
ulike biter 6 mm furu kryssfinér, en mengde skruer og klar lakk = badetak med karakter.
9 mm kryssfinér, spiker, lim, maling og lakk.
rett utafor hoveddøra har vi en betongtrapp som i årevis har trengt stell. dette prosjektet har blitt utsatt fordi vi har hatt støpeangst. etter vellykket støping av sokkel under
kjellerdøra var vi imidlertid ovenpå; betong er gøy! plan a var å hogge bort betong for så å støpe. betongen viste seg dessverre å være steinhard, så plan b ble å kun støpe. slik gikk vi fra 4 til 3 trinn, men hva har man ellers lårmuskler til?
tips
det trengs mer betong enn du tror, om du anvender litt god gammeldags aritmetikk før innkjøp slipper du å gå tom før du er ferdig.
vi hadde lyst på noen bilder over sengen. jeg fant frem lerret fra loftet, som ble malt to strøk med lyseblå farge (jotun risør). vha en egenmekket sjablong av en kattepote og litt sort maling ble bildene ferdigstilt.
22x95 mm trykkimpregnert furu, rustfrie skruer.
- baderomsbrett
- eikebrett
- krydderbrett
- serveringsbrett
9 mm kryssfinér, 18 mm furu, 20 mm eik.
ut med plast, inn med trykkimpregnert tre!
materialer: trykkimpregnert furu og flaggline.
fjernkontroller trenger ikke å være kjedelige plastdingser som ligger på bordet, hva med store og fargerike?
hovedbryter
her i huset styres mesteparten av lamper av en datamaskin alt etter om det e dag eller kveld. en kjekk tilleggsfunksjon e manuell "no e det natt, skru av det meste". denne sentrale funksjonaliteten kunne selvfølgelig ikkje være en unnselig knapp på en standard fjernkontroll, en skikkelig stor rød knapp måtte til!
teknisk
knappene er koblet til fjernkontroller fra
nexa, og signalet mottas av datamaskinen vha av en
rfxcom transceiver.
vi bor i nærheten av skogen og det er mye småfugler i nabolaget, men det er altfor få reirplasser. vi ville prøve å hjelpe til med å redusere boligmangelen litt og lagde noen fuglekasser. vi spurte en bekjent som har peiling på fugler om hvor store kassene og hullene skulle være for ulike arter, og lagde så et par meisekasser.
det var en bråte meiser på visning og snart flyttet et par inn. den hektiske aktiviteten med å bygge reir og senere mating av ungene ble fanget opp av et webkamera. takk for besøket!
viktig
fuglene liker kassene best hvis de er umalte.
husk: pinne under hullet er nei nei, de som flytter inn ønsker ikke sitteplass for fremmede utenfor døra.
en parasollfot og litt trykkimpregnert treverk ble til et supert stativ for fuglemateren.
merk
sørg for å henge fuglemateren så høyt at katter ikke klarer å hoppe opp og fange en fugl.
man bør vel ikke sitte under glasstak når man skyter med sprettert, men 6 mm laminert glass (som i frontruten på biler) kommer ihvertfall ikke regnende ned på oss ...
hagemøbler må tåle å kunne stå ute i alt slags vær (spesielt her vestpå), men vi har hatt skikkelig dårlige erfaringer med kjøpemøbler. så langt har vi kasert to hagebord og diverse andre ting og det er jo av flere grunner skikkelig trist med "lite brukt og kast".
løsning = mekke sjøl! som sagt så gjort: resultatet ble stoler, bord og solseng i trykkimpregnert materiale smurt med olje (noe har en da lært av å ha trebåt). noen av møblene har stått ut en hel vinter, men det satt ikke andre spor en litt skitt og grønske - og slikt lar seg lett vaske vekk. gode greier!
legg forresten merke til de brede armlenene; perfekt til både armer, kaffekopper, ølbokser og vinglass.
nedre del av hagen var litt tungvindt å komme til på grunn av en høy mur og dermed et veldig høyt trappetrinn. løsningen var å lage en liten trapp, men uten å kjøpe mildt sagt overprisede trappevanger. resultatet ble riktig så bra.
blå
hagen vår er grønn og fargerik vår- og sommerstid, men ellers er det ikke mye farger med oss: støpte murer, skiferheller, grått og hvitt hus. vi synes det er kjekt med noen fargeklatter og spesielt middelhavsblått, som vi har mange gode minner knyttet til. vi kunne tenkt oss en blå dør for eksempel, men enn så lenge frisker det opp med noen middelhavsblå trehjerter ...
hvite
hvite hjerter får vi aldri nok av!
tova
det er alltid hyggelig med hjemmelaget julepynt. en av favorittene her i huset er tovede hjerter!
her og der/inne og ute:
- bildehyller
- bokhyller
- garderobehyller
- uteplasshylle
- vinhylle
kabelruska bak
av-benkeni var uryddelig, ergo måtte den skjules.
erfaringen har vist at utendørs tremøebler ikke er særlig varig her vestpå, så løsningen ble å få tak i et kafesett i metall. orginalfargen var litt dus så møblene fikk noen strøk med bengalakk i klare farger. vi ble veldig førnøyd med resultatet - fine fargeklatter i hagen!
vår kjære
berlioz må selvfølgelig selv få bestemme når han skal gå ut eller inn.
berlioz måtte selvfølgelig få sin egen hems!
kjellerdøra var dårlig montert og lakk vann under dørterskelen. puslete karmskruer og fugeskum under dørterskel (?!) ble erstattet med vinkelbeslag og støpt sokkel. vinkelbeslag er et velkjent hjelpemiddel, men betong var en fremmed verden. vi hadde gruet oss lenge, men når vi endelig kom til saken var det slett ikke så vanskelig ...
fra landstil til enkelt & greit.
treverk er tingen!
- skjærefjøler
- stekespader
- sleiver
- spurle (skotsk sleiv)
- salatgaffel
- serveringsfjøler
valnøttolje
alle kjøkkenredskapene er satt inn med valnøttolje - smaker lite og tørker fort.
knagger må man ha, men her i huset må de i tillegg være hjemmelaget. idéene var mange, men vi endte til slutt opp med en enkel konstruksjon betående av rundstokk og kryssfinér. litt kontrastfarger og det ble kjempefint!
supert hjelpemiddel for oss som strever med frihåndsliping.
litt fram og tilbake før vi fant det rette uttrykket for oss (tripp trapp tresko) ...
viktig
en god levegg har ideelt 20-25 % åpninger jevnt fordelt.
- kikkertrem
- rem til fotoapparat
- armbånd
- nøkkelholder
- hundebånd
vi skulle gjerne ha hatt et drivhus. noen stoler og bord, og alt hadde lagt til rette for trivsel for både planter og mennesker. desverre har vi ikke plass. dvs, vi har plass til et lite drivhus. fint til spiring av forskjellig, noen urter og en liten tomatplante kanskje? så får vi heller sitte på utsiden og kikke inn ...
gjenbruk: glasset er fra et husvindu som måtte byttes pga råte i karm.
huset er fullt av speildører (nå også like og i sammen høyde) og de ber jo bare om å bli modda:
dør nummer en har fått noen støk med tavlemaling på øverste speil og fungerer nå som kritttavle - både praktisk og dekorativt!
på dør nummer to har vi saget ut øverste speil og erstattet det med en 5 mm tykk glassrute som er festet med rundlister. veldig kjekt å få lys utenfra og ikke minst se om pusen vil inn - speil on!
nattbord i samme stil som
senga.
materialer: 16x98 mm gran, 36x98 mm gran, 26x148 mm gran, skruer og maling.
rette vinkler er oppskrytt ...
materialer: rustfritt stålrør, gjengestav, armeringsnett, streng, forskaling og betong.
fem deler: front, bakside, hette venstre, hette høgre og kile i splitt. sydd sammen med maskin og for hånd, alle "utkanter" overkastet med ullgarn.
merk: ponchomaterialet er godkjent av
berlioz.

i vinterhalvåret ser vi en god del film. tv-en er ok sånn til kvardags, men stort format vha videoprojektor er grommere. i vår forrige bolig brukte vi veggen som lerret, men her i huset er det dårlig med ledige flater der vi ønsker. løsningen var et lerret på ramme, hjemmelaget selvfølgelig!
tips: for å få best mulig resultat når du spenner lerretet er det lurt å begyne med en klamme midt på hver av sidene for så å arbeide seg ut mot hvert hjørne.
materialer: 23x48 mm gran, 6 mm kryssfinér, ikea blendingsgardin, stifter, spiker, lim og maling.
materialer: 9 mm kryssfinér, gjengestang, skriver, muttre, skruer, spiker, lim og maling.
kamerahus og -stativ.
materialer: 9 mm kryssfinér, rundstokk, skruer, spiker og lim.
materialer: 15 mm furu kryssfinér, 18 mm furu limtre, 27 mm eikeplate, rustfrie bein frå ikea, skruer og lim.
perfekte skaphåndtak på kjøkkenet? teskjeer!
moro for store som små!
tørka erter e finfin ammunisjon - knuser ikkje ruter og før du veit ordet av det veks det opp en erteplante ...
heimelaga: så brei du vil, så høg du vil, så bratt du vil!
materialer: 9 mm bjørkefinér, 23x48 mm gran, skruer, flaggline, skumgummi og vadmelstoff.
det var tider da jeg strikket en genser i uken, men det er historie. etter mange års pause fikk jeg imdlertid lyst til å strikke igjen. jeg begynt i det små med et trekk til mobilen og så rullet snøballen. fokus har vært "nyttig og fint", og "produksjonen" så langt er som følger:
- pulsvarmere (flere par)
- luer
- sjal (flere)
- hals (flere)
- pannebånd
- pledd til
berlioz- sitteunderlag (tova)
- tøfler (tova)
- "lommetøfler" (mange par)
- vesker
- vaskekluter (veldig mange)
- putetrekk (vanlig og tova)
- gryteklut
- pippi-genser
- grillgenser
- rød og svart "herregenser"
- poser
- putetrekk
-
pocho- skulderveske
- vimpler
damesykkel
når man har blitt dame er det kjekt med skikkelig damesykkel. fikk tak i en nesten ubrukt hvit dbs som var et perfekt utgangspunkt for pimping. svarte prikker måtte det bli - akkurat som hesten til pippi langstrømpe. en rød plastrose ble prikk over i-en - jeg er superfornøyd!
ding dong
etter noen få turer på sykkelen dukket behovet for å varsle at "her kommer jeg på en tung sykkel og jeg vil ikke kjøre på deg". jeg fikk derfor tak i en stor og flott
ringeklokke med en
kul og vennlig lyd. den funker som et skudd: folk hører meg og må attpå til smile av lyden ... vellykket!
herresykkel
mannen ble snart misunnelig. nok en nesten ubrukt damesykkel (mye mer praktisk enn typisk herresykkel) kom i hus, og det var igjen klart for personlige tilpasninger. sebrastriper stod på ønskelisten, men fint sebramønster krever både god plan og mer mot, så i første omgang ble det svart sykkel med en sebra som galeonsfigur.
herresykkel 2
etter mye leting fant mannen endelig den ultimate sykkelen: opprinnelig en fransk design som i hjemlandet er både dame og herresykkel, men som i resten av verden blir oppfattet som en damesykkel - perfekt! svart var igjen et naturlig fargevalg, og med noen nye deler og stell av resten ble resultatet rett og slett nydelig.
frakt
sykkel og kurv hører sammen. to av syklene hadde kurver fremme, men disse ble erstattet av kurver montert på bagasjebrettet. damesykkelen fikk hjemmesnekret trekasse og herresykkel 1 fikk en enkel trådkurv. fint og praktisk!
rustfritt
bolter, skiver og muttre av vanlig stål ble erstattet med tilsvarende i rustfritt stål.
moderne takrosetter: fire kanter, ingen paralelle sider.
materialer: 9 mm kryssfinér, skruer og maling.
terrasse - et innbydende ord som gir assosiasjoner til sol, sommer og kos. i hagen vår hadde forrige eier laget en terrasse på en flott plass litt unna huset, øverst i hagen. det var bare så synd at utførelsen ikke var spesielt bra. det var lagt et dekke av belegninsstein omkranset av kantstein, men fundamentet var mildt sagt ikke stabilt og i ferd med å rase ut. altså ikke en brukbar terrasse.
etter myyye pønsking og planlegging kom vi frem til at en treterrasse ville bli ypperlig. vi satte i gang og bar vekk nesten 2 tonn med stein og bar opp mengder av solide bjelker og hundrevis av meter med terrassebord. etter noen uker med borring i fjell, montering av bjelkelag, skruing av dekke og rekkverk kunne vi endelig ta i bruk vår flotte treterrasse.
fornøyde med resultatet? oh jess!
merk: hvem sa at en terrasse trenger å være rektangulær?
her i huset har vi en datamaskin som styrer lys, overvåker temperaturer etc og gir en oversikt via en nettside. tilstanden oppsummeres som grønn, gul og rød - alt vel, observér/advarsel og alarm. en webside er vel og bra, men vha noen lyspærer, fargefiltre og fjernstyrte brytere ble status tilgjengelig i form av en trafikklysaktig lampe på stueveggen ... informativt og kult!
teknisk
bryterene fra
nexa styres av datamaskinen vha av en
rfxcom transceiver.
små kasser, større kasser:
- blomsterkasse
- bladkurv
- flyttbar
- høytalersokler
- kompost
- kamerahus
- kulefangere
- humlekasse
- rotekasse
- syskrin
- sykkelkasse
- strikkekasse
- strikkepinneeske
- serviettholder
- småtterikasser
- tørkerullholder
- transportkasse
- utekasse
- verktøykasser
min første trekopp! tettvokst og knusktørr furu impregnernert med valnøttolje borga for en varig kopp uten sprekker.
størrelse: drøyt 1 dl.
oljing: først innledande runder med olje, so baking i ovnen på 125 grader i fire minutt, so meir olje.
merk: bortsett fra begynelsen av fingeholet e koppen laget vha av håndverktøy og sandpapir.
her i huset er det lite gardiner. der skjerming trengs bruker vi standard metallpersienner, ellers er vinduene nakne. gitt at heimelaga er best tenkte vi etterhvert at en hjemmelagd persienne hadde vært noe. stuen hadde et vindu der dette kunne bli fint, og etter en tur i tenkeboksen endte vi opp med 6 vertikale stykker limtre. disse ble festet i horisontale lekter oppe og nede, og etter noen omganger med pussing og maling ble resultatet strålende!
materialer: 18 mm furu limtre, skruer, skiver og maling.
niks mer knuter på hageslange og skjøteledninger!
materialer: 9 mm kryssfinér, skruer og lim.
turkjøkken kan man handle fiks ferdig, men det er mye morsommere å mekke sjøl! vi synes det er kjekkest å fyre med småved, men løsningen kan også brukes med spritbrenner.
merk: boltene i bunnen gir brenneren et løft som forbedrer trekken betraktelig.
materialer: ikea bestikkholder, rustfrie bolter og muttre, teltplugger og passelig stort kokekar.
ut med metallskrammelet, inn med enkelt & funksjonelt stativ i tre!
materialer: 23x48 mm gran, 6 mm kryssfinér, hengsler, skruer, øyeskruer, line og maling.
trappen fra 60-tallet var bratt og skummel på halvmørke sommerkvelder; rekkverk måtte til!
merk: håndrekker i flere nivåer; brukervennlighet for både store og små!
materialer: trykkimpregnert furu, stolpesko, ekspansjonsbolt, vinkelbeslag, mørtel, skruer og beis.
vi har en varmepumpe som virker som et skudd (i alle fall så lenge det er plussgrader), men utedelen er montert på kjellerveggen uten beskyttelse av noe slag. det ville vi gjøre noe med. vi så etter alternative løsninger hos bla byggsjapper, men det som stort sett var å få tak i var små "varmepumpehus". sikkert vel og bra, men veldig massivt.
tenke, tenke... hva med et enkelt, skrått tak litt større enn pumpen? god ide det, funker som et skudd.
materialer: 23x48 mm trykkimpregnert furu, 9 mm kryssfinér, takpapp, beslag, skruer og lim.
ord på veggen er gildt. laga du bokstavane sjøl får du akkurat den skrifttypen, -størrelsen og fargen du vil ha.
tips: muttre mellomg vegg og bokstavene skaper fin sveveeffekt.
materialer: 9 mm kryssfinér.
en skikkelig
arbeidsbenk krever tilhørende stol.
materialer: 23x48 mm gran, 19x98 mm gran, 6 mm kryssfinér, skruer og lim.
- airbrushholder
- etui
- grindsag
- håndtak
- kasser
- knivsliper
- redskapsoppheng
- skrustikke
- slirer
- stav
- treklubber
- tvinger
- vinkelsliperstativ
materialer: 18 mm furu limtre, beis og spiker. runer skjært ut og malt svarte.